DJ-F-00002 TEATRUL NAŢIONAL CRAIOVA, 1860-1973 (niv.Fond)

Archive plan context

 

Information on identification

Ref. code:DJ-F-00002
Ref. code AP:DJ-F-00002
Title:TEATRUL NAŢIONAL CRAIOVA
Creation date(s):1860 - 1973
Level:niv.Fond
 

Information on extent

Number:1204
Running meters:13.30
Archival Material Types:dosare
 

Information on context

Name of the creator / provenance:Teatrul "Teodorini" Craiova
Teatrul Naţional Craiova
Collection period:from 1854
Administration history:După informaţiile documentare care se cunosc până în momentul de faţă, istoria teatrului craiovean îşi are începuturile în anul 1830, când diverse trupe de teatru străine veneau în ţara noastră. Aceste trupe de actori şi în special, trupa artiştilor diletanţi craioveni condusă de artistul Corcoveanu au deschis drumul creării teatrului cult profesionist.
Primii care şi-au propus să creeze o trupă de teatru stabilă şi cu o sală proprie în Craiova, au fost artiştii Costache Caragiale şi Costache Mihăileanu veniţi din Bucureşti. Cu ajutorul acordat de marii boieri Filişanu şi Pera Opran, s-au putut angaja artişti din Bucureşti şi s-a obţinut o sală pentru teatru. Astfel s-a pus la dispoziţie sala cea mare de la şcoala “Lazaro Otetelişanu”. În toamna anului 1850, în urma unor neînţelegeri trupa românească este nevoită să plece din sala şcolii. Mai mulţi boieri craioveni în frunte cu Pera Opran, Filişanu şi Diculescu, au ajutat cu materiale de construcţie pentru ridicarea unui teatru din bârne şi paiantă, asemănător cu cel al lui Mamulo din Bucureşti. Construcţia s-a treminat în anul 1851 şi teatrul a fost pus la dispoziţia trupei teatrale , sub conducerea lui Costache Caragiale, şi Costache Mihăileanu.
După terminarea stagiunii 1851-1852, Costache Caragiale pleacă la Bucureşti, pentru a conduce Teatrul Naţional de acolo, iar Costache Mihăileanu îl va urma un an mai târziu. Teatrul craiovean sub conducerea lui Theodorini a făcut mari progrese. Se simnte tot mai mult interpretarea nouă, inteligentă a piselor, repertoriul era divers şi interesant, încât teatrul din Craiova capătă faima celui de al doilea din ţară.
În anul 1856 clădirea teatrului este mistruită de un incendiu. Cu ajutorul boierilor iubitori de teatru se ridică un nou edificiu, ce va fi treminat în anul 1857.
În anul 1871, Theodorini este invitat la Bucureşti, de către Comitetul Tetrului Naţional, ca să participle la susţinerea stagiunii. Această plecare i-a adus mari necazuri, zdrncinânu-i sănătatea, astfel că piesele stagiunii 1872-1873 s-au jucat fără el. Trimis de familie la Viena, Theodorini se internează în sanatoriu şi moare în 1873, fără a se cunoaşte mormântul celui ce a pus bazele tetrului din Craiova. În anul următor, conducerea teatrului a preluat-o văduva Maria Theodorini. În 1910, modificându-se legea şi regulamentul teatrelor, titulatura de preşedinte de teatru este înlocuită cu cea de director. În acest an a fost numit în această funcţie Al. Olteanu care în 1912 este înlocuit cu I. Cheţeanu, urmând apoi Emil Gârleanu, un adânc cunoscător de oameni şi un mare iubitor de teatru. El are meritul de a fi îmbogăţit repertoriul cu piese originale ale dramaturgiei naţionale (Chemarea Codrului, Năpasta, Sânziana şi Pepelea etc.)
Source of transfer:Teatrul Naţional Craiova
 

Information on content and structure

Contains also:În documentele fondului Teatrul Naţional Craiova se găsesc informaţiii importante privind istoria tearului craiovean. Numeroase documente reflectă activitatea unor personalităţi artistice care au contribuit la dezvoltarea activităţii teatrale în capitala Olteniei, cum au fost Theodor şi Maria Theodorini, Ion Anestin, Ion Fărcăşanu, Gh. Boţoiu, Margot Boteanu. Alte documente se referă la angajarea şi activitatea artistică desfăşurată la Craiova de Aristiţa Romanescu, St. Velescu, Titi Gheorghiu, C. Antoniu şi alţii. În documentele din cadrul fondului se mai găsesc informaţii referitoare la activitatea desfăşurată de Elena Farago, Liviu Rebreanu şi Eugen Constant, ca secretari literari ai teatrului craiovean. Tot în acest fond se găsesc registre cu procese verbale ale Comitetului Teatrului, registre de reprezentaţii, registre de cheltuieli, state de plată, bugete şi altele.
System of arrangement:cronologic pe probleme
UD - FP Position (Classification system) (Link):DJ-F-00002 Teatrul Naţional Craiova (Clasă)
 

Conditions of access and use

Access regulations:conform art. 28 şi art. 30 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, modificată, completată şi republicată şi a Regulamentului Sălilor de Studiu ale Arhivelor Naţionale
Reproduction conditions:xerox; aparat foto personal (fără bliţ)
Language:română
Finding aids:Inventare: 95, 492
 

Additional comments

Ident instituție/persoană responsab. descriere:SJAN Dolj - Mihaela Dudu
Status continut descriere:Proiect
Datele creării, revizuirii sau anulării:1.10.2014
 

Usage

End of term of protection:12/31/2003
Permission required:Nu este cazul
Physical Usability:Fără restricții
Accessibility:Public
 

URL for this unit of description

URL:http://cautare-b.arhivelenationale.ro/cautare-b/detail.aspx?ID=265041
 
Home|Shopping cartno entries|Login|de en fr it nl sl ar hu ro
Online queries in archival fonds - Centrul Regional București