DJ-F-00127 BANCA „FRAŢII POPP”, 1867-1948 (niv.Fond)

Archive plan context

 

Information on identification

Ref. code:DJ-F-00127
Ref. code AP:DJ-F-00127
Title:BANCA „FRAŢII POPP”
Creation date(s):1867 - 1948
Level:niv.Fond
 

Information on extent

Number:421
Running meters:2.80
Archival Material Types:dosare, registre
 

Information on context

Name of the creator / provenance:Banca "Fraţii Popp"
Archival history:Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, familia Popp s-a bucurat de o situaţie materială foarte bună. Bunăstarea acestora s-a datorat practicării comerţului cu cereale, Nicolae T. Popp fiind menţionat în anul 1866 membru al comercianţilor locali care a avut relaţii de afaceri cu diferite personae astfel încât a putut adăuga la operaţiunile specific oricărui negustor şi mici servicii de plăţi şi încasări băneşti. Cum împrumutul de bani cu dobândă a constituit din totdeauna o sursă de câştig, din anul 1870 N.T. Popp a început să practice şi negoţul cu bani, dovadă fiind documentele în care apare numai sub denumirea de bancher. În calitate de bancher, acesta a împrumutat nu numai oamenii modeşti ci şi pe cei cu o stare materială bună, contra unei dobânzi de 20-24% pe lună.
Trăind în Craiova, N.T. Popp, s-a implicat în evenimente politice, economice, şi financiare, specifice perioadei de după Unirea din anul 1859, mărturie fiind lucrările pe care le-a publicat cu diferite ocazii.
Fii lui N.T. Popp, s-au alăturat de timpuriu tatălui lor în diverse activităţi negustoreşti, iar după moartea acestuia, ei au preluat afacerile. Acţionari principali ai Băncii Fraţii Popp aceştia au înlesnit adunarea capitalului social, subscriid ei înşişi la un număr important de acţiuni, dar şi îndemnând pe clienţii lor să subscrie. Banca N.T. Popp şi-a început activitatea cu un capital social de opt milioane două sute de mii lei, pe o durată nelimitată. Sediul băncii era stabilit într-un imobil din strada Kogălniceanu, nr. 1 , imobil care valora la data începerii activităţi, 2 milioane lei.
Încă din primul an de funcţionare, Banca N.T. Popp a creditat anumite întreprinderi industriale şi financiare, a colaborat cu diferite alte bănci, Banca Drăgoieşti, Banca Uniunii Agricole, Comerciale şi Industriale Slatina, Banca Franco-Română, Banca Agricolă, Societatea de Navigaţie România şi altele.
Source of transfer:Întreprinderea Comerţului cu ridicata pentru textile, încălţăminte Craiova
 

Information on content and structure

System of arrangement:cronologic
 

Conditions of access and use

Access regulations:conform art. 28 şi art. 30 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, modificată, completată şi republicată şi a Regulamentului Sălilor de Studiu ale Arhivelor Naţionale
Reproduction conditions:xerox; aparat foto personal (fără bliţ)
Language:română
Finding aids:Inventar nr.: 867
 

Additional comments

Ident instituție/persoană responsab. descriere:S.J.A.N. Dolj – Mihaela Dudu
Status continut descriere:Revizuită
Datele creării, revizuirii sau anulării:19.05.2021
 

Usage

End of term of protection:12/31/1978
Permission required:Nu este cazul
Physical Usability:Fără restricții
Accessibility:Public
 

URL for this unit of description

URL:http://cautare-b.arhivelenationale.ro/cautare-b/detail.aspx?ID=265166
 
Home|Shopping cartno entries|Login|de en fr it nl sl ar hu ro
Online queries in archival fonds - Centrul Regional București