GL-F-00125 Seminarul „Sf Andrei” Galaţi, 1937-1946 (niv.Fond)

Archive plan context

 

Information on identification

Ref. code:GL-F-00125
Ref. code AP:GL-F-00125
Title:Seminarul „Sf Andrei” Galaţi
Creation date(s):1937 - 1946
Level:niv.Fond
 

Information on extent

Number:6
Running meters:0.15
Archival Material Types:dosare
 

Information on context

Name of the creator / provenance:Seminarul „Sf Andrei” Galaţi
Collection period:1878 - 1946
Administration history:În urma pierderii Basarabiei, Episcopia Dunării de Jos împreună cu seminariul său, se mută de la Ismail în Galaţi. Seminariul teologic, menit să dea preoţi eparhiei şi să servească naţionalizarea elementelor eterogene atât din Basarabia până la retrocedare cât şi din Dobrogea- este înfiinţat în Ismail ca instituţie de stat în 14 noiembrie 1864 prin decretul nr. 720 din 2 Mai 1857 dat de Mitropolitului Moldovei şi Sucevii, Sofronie Miclescu în timpul guvernului căimăcănesc. Întemeietorul seminariului este Arhimandritul Teoctist Scribian, licenţiat în Teologie al Academiei din Kiev, fost şef al administraţiei bisericeşti din Basarabia şi fost în urmă profesor şi director la seminarele centrale din Iaşi şi din Bucureşti. Primul director şi profesor de religie al Seminarului eparhiei Dunării de Jos a fost arhimandritul Veniamin Archipescu. În cadrul Seminariului “Sfântul Apostol Andrei” Galaţi existau 8 catedre şi anume: 1) ştiinţele religioase, 2) limbile latină şi română, 3) istoria şi geografia, 4) matematicile, 5) ştiinţele fizico-naturale, 6) limba elină, 7) caligrafia şi desenul, 8) muzica vocală şi cântările bisericeşti. În anul 1872, ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice fiind generalul Tell, se modifică programul seminariilor şi se micşorează în mod simţitor salariile profesorilor acestor şcoli. După noua modificare, se suprimă catedrele de limbă elină şi franceză, precum şi de muzică vocală. Al doilea director de la înfiinţare, C. Roseiu primeşte diurnă de 50 de lei pe lună şi este ajutat în administraţie de un şef pedagog remunerat şi el. Din anul 1864, când Seminariul este preluat de Stat şi până în 1889 sunt hirotonisiţi în eparhia Dunării de Jos, 120 de candidaţi la preoţie cu atestate de absolvire din acest seminar. În timpul celui de-al doilea război mondial, Primăria Municipiului Galaţi pune localul seminariului la dispoziţia armatelor germane. Inspectoratul Şcolar Galaţi face eforturi pentru salvarea arhivelor şi a altor valori din local. Din legislaţia care priveşte direct seminariul teologic amintim: Legea asupra clerului mirean şi seminariilor, publicată în M.O. nr. 262 din 26 februarie 1906, Regulamentul pentru numirea maeştrilor de muzică religioasă la seminarii- publicat în M.O. nr. 112 din 21 august 1923, Programa analitică a seminarilor teologice- publicată în M.O. nr. 157 din 9 iulie 1936.
 

Information on content and structure

Contains also:Fondul conţine: procese verbale referitoare la predarea localului rechiziţionat în 1944-1945; adresa Primăriei Municipiului Galaţi prin care localul seminariului se pune la dispoziţia armatelor germane pentru răniţi; adresa Inspectoratului şcolar regional pentru salvarea arhivelor şi a altor valori; adresa Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice referitoare la situaţia elevilor refugiaţi găzduiţi de şcolile normale şi de alte seminarii; situaţia localului şi a personalului evacuat.
 

Conditions of access and use

Access regulations:Conform prevederilor art. 30 din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 (republicată), "Procedurii privind asigurarea accesului la informare şi cercetarea documentelor aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale" şi altor acte normative în vigoare
Language:română
Finding aids:INVENTAR NR.166 (1937-1946)
 

Additional comments

Status continut descriere:Proiect
 

Usage

End of term of protection:12/31/1976
Permission required:Nu este cazul
Physical Usability:Fără restricții
Accessibility:Lucrător ANR
 

URL for this unit of description

URL:http://cautare-b.arhivelenationale.ro/cautare-b/detail.aspx?ID=267371
 
Home|Shopping cartno entries|Login|de en fr it nl sl ar hu ro
Online queries in archival fonds - Centrul Regional București